2015. már 26.

A Boeing "erőtérpajzsa", akár csak a Star Wars-ban

írta: someTHING
A Boeing "erőtérpajzsa", akár csak a Star Wars-ban

Nem rég került nyilvánosságra, hogy a Boeing a Star Wars-hoz hasonló pajzsot szabadalmaztatott.

Ez a "pajzs" úgy működik, hogy a becsapódás előtt plazmát gerjesztenek lézersugárral, ennek köszönhetően a lökéshullám töredéke jut el a célponthoz. Ezt a technologiát legfőképp az amerikai harci járműveknél kívánják alkalmazni.

Íme a részletes leírás (Google fordító segítségével):

 

Ezen a héten, Boeing által kiadott szabadalom: az, hogy létrehozzon erőtereket, hogy védjen a lokéshullámok ellen, hogy azok ne ártsanak katonai járműveknek.

Egy páncélozott járművet egy háborús térségben, meg kell védeni a lökéshullámoktól. Robbanásos detonáció közelében a jármű, a felszabaduló hullámoktól megsérűlhet. Érzékelők a járművön észlelik a robbanást és  meghatározza a robbanás irányát, a robbanás által generált fény alapján.

A robbanás elleni védelem azonnal működésbe lép. Lézerek nagy intenzitású lézer impulzusokat küld a robbanás irányába. A lézer impulzusok ionizálására a levegő formájában lehet a lézerrel indukált plazma csatorna (LIPC).

A plazma-csatornának különbözik a légsűrűsége és a hőmérséklete a környezeti levegőétől. A plazma csatorna okoz a lökéshullám tükröződnie kell, megtört, felszívódik, és eltérítette. Ezáltal, a megmenti a járművet a jelentős károktól.

A technikát arra is felhasználhatjuk, hogy  megvédjük a rögzített struktúrákat, mint a bunkerek, épületek; tengeri hajók, mint a felszíni hajók, tengeralattjárók, tengeri fúrótornyok; és repülőgépek.

Szabadalmi információ:

Szabadalmi száma - US 8.981.261 B1
Cím - Eljárás és rendszer  a rázkódás csökkentésére elektromágneses ARC
Feltaláló - Brian J. Tillotson
Vállalat - The Boeing Company
Benyújtva - május 30, 2012, mint Appl. No. 13/483995.

Szólj hozzá